Φανταστείτε έναν υπολογιστή με μνήμη που τρέχει 100.000 φορές γρηγορότερα από αυτόν που έχετε, και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τους σημερινούς σκληρούς δίσκους.
Ο καθηγητής Ματίας Κλέουι, της Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης, βαρέθηκε να βλέπει το desktop του να “αγκομαχά” για να ξεκινήσει, και είπε να φτιάξει ο ίδιος έναν υπολογιστή όπου η μνήμη του θα τρέχει με χίλια, αφού θα είναι μια υπεργρήγορη, μη πτητική μαγνητική μνήμη ανάγνωσης – εγγραφής, η οποία μάλιστα θα είναι σε πολύ λίγο καιρό έτοιμη προς χρήση!
Σύμφωνα με τον καθηγητή (και την πλειοψηφία των ιδιοκτητών υπολογιστή) ένα μέσο desktop έχει σκληρούς δίσκους που είναι φθηνοί και αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, όμως είναι πάρα πολύ αργοί.
Κάθε φορά, για να ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα κομπιούτερ χρειάζονται περίπου 2 με 3 λεπτά για μεταφερθούν τα δεδομένα από τον σκληρό στο RAM.
Αυτό, λέει ο καθηγητής, κοστίζει πάρα πολλά σε παγκόσμια κλίμακα. Κατ' αρχάς χάνεται πολύτιμος χρόνος από την παραγωγικότητα του χρήστη, ενώ η κατανάλωση ενέργειας ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια το μήνα.
Αυτό που προτείνει ο Κλέουι, είναι η καταγραφή των δεδομένων σε μια μαγνητική ταινία, όπως δηλαδή σε μία βιντεοκασέτα των '80s! Όμως, το σύστημα της ταινίας αυτής θα βασίζεται σε ένα νανοδίκτυο νικελίου – σιδήρου, και θα είναι εκατομμύρια φορές μικρότερο.
Σε αυτό σύστημα τίποτα δεν θα κινείται μηχανικά. Κάθε bit που θα αποθηκεύεται στο δίκτυο απλώς θα προωθείται γύρω και μέσα στην ταινία, χρησιμοποιώντας ένα περιστροφικό πολωτικό ρεύμα που θα επιτυγχάνει μια ταχύτητα εκατοντάδων μέτρων το δευτερόλεπτο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Πιο απλά, είναι σα να διαβάζει τη βιντεοκασέτα που λέγαμε σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.
Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει κάθε bit να είναι ξεχωριστό από το άλλο, προκειμένου οι πληροφορίες να διαβάζονται καλά. Αυτό θα γίνεται χρησιμοποιώντας πεδία με μαγνητικές δίνες για να οριοθετούν δύο γειτονικά bits.
Η “Racetrack” μνήμη, όπως την ονόμασε ο καθηγητής, αν τελικά καταφέρει να βγει στην αγορά, που εκτιμάται ότι θα γίνει σε 5 με 7 χρόνια, θα φέρει την επανάσταση στους υπολογιστές. Και αυτό γιατί οι υπολογιστές θα ξεκινάνε αυτόματα, όπου τα δεδομένα τους θα τρέχουν 100.000 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τα σημερινά standards.
Επιπλέον θα εξοικονομεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Ένας ανενεργός υπολογιστείς καταναλώνει μέχρι 300 μιλιβατ απλώς για να διατηρεί τα δεδομένα στην RAM.
Με την καινούρια μνήμη θα καταναλώνονται περίπου το 15% αυτής της τιμής.
πηγη : cosmo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου