Οι τυφλοί Βρετανοί ασθενείς θα είναι οι πρώτοι στον κόσμο που θα αποκτήσουν τα πρώτα μόνιμα βιονικά μάτια, τα οποία θα τους επιτρέψουν να «δουν» για πρώτη φορά.
Το επαναστατικό μικροτσίπ δοκιμάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε τρεις ασθενείς από τη Γερμανία στις αρχές του 2010. Ένας άντρας κατάφερε να δει για πρώτη φορά το χαμόγελο της συντρόφου του, ενώ ένας άλλος κατάφερε να διαβάσει το όνομά του.
Το τσιπ αφαιρέθηκε μετά από τρεις μήνες αλλά οι γιατροί από το King' s College του Λονδίνου σκοπεύουν να προχωρήσουν σε δια βίου εμφύτευση, καθώς οι επιστήμονες κατασκεύασαν μία νέα επικάλυψη, η οποία είναι ασφαλέστερη για μόνιμη χρήση.
Το νοσοκομείο θα αρχίσει τις δοκιμές του μικροσκοπικού μικροτσίπ το Μάρτιο και είναι ένα από τα δύο βρετανικά κέντρα που συγκεντρώνει ασθενείς για τη δοκιμή της συσκευής.
Το τσιπ φέρει 1.500 φωτοαισθητήρες, σχεδιασμένους για να αντικαταστήσουν τους αισθητήρες του αμφιβληστροειδούς που έχουν υποστεί βλάβη από την πιο συχνή ασθένεια των ματιών, τη μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Η συγκεκριμένη ασθένεια, η οποία είναι κληρονομική, καταστρέφει σταδιακά τον φωτοευαίσθητο αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού, προκαλώντας τύφλωση.
Ο χειρούργος Tim Jackson έχει τεθεί επικεφαλής των δοκιμών στο King' s College. Ο ίδιος δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της γερμανικής ομάδας φανερώνουν ένα σημαντικό βήμα προς την τεχνητή όραση, η οποία θα αυξήσει κατά πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών με ανίατη τύφλωση. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα εξαιρετικό επίτευγμα.»
Τα βιονικά μάτια είχαν δοκιμαστεί και στο παρελθόν. Το συγκεκριμένο, όμως, εμφύτευμα με μπαταρία είναι το πρώτο που δεν απαιτεί άβολα αξεσουάρ, όπως κάμερα ενσωματωμένη σε σκούρα γυαλιά.
Οι γιατροί ελπίζουν πως το εμφύτευμα θα μπορεί να θεραπεύσει και την τύφλωση που προκαλείται από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας λόγω γήρατος. Πρόκειται για το πιο σύνηθες αίτιο τύφλωσης των ηλικιωμένων και δεν επιδέχεται ίαση.
Το εμφύτευμα έχει μέγεθος μόλις 3 χιλιοστά του μέτρου και διαθέτει αισθητήρες, οι οποίοι προκαλούν ηλεκτρονικό παλμό. Ο παλμός αυτός διεγείρει τα νεύρα που οδηγούν στον εγκέφαλο, επιτρέποντας στους ασθενείς να δουν μία ασπρόμαυρη εικόνα.
Η γερμανική εταιρεία Retina Implant AG, που βρίσκεται πίσω από το εμφύτευμα, ευελπιστεί να κυκλοφορήσει το τσιπ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο Miikka Terho ήταν από τους πρώτους ασθενείς που δοκίμασαν το τσιπ. Ο 46χρονος Φιλανδός, που πάσχει από ολική τύφλωση, κατάφερε να δει την ώρα από ένα επιτοίχιο ρολόι, να διαβάσει το όνομά του και να διορθώσει ορθογραφικά λάθη.
Περίπου έξι ασθενείς θα επιλεγούν στις αρχές Φεβρουαρίου από το King'Αs College για τη δοκιμή του εμφυτεύματος, ενώ οι ειδικοί θα χρειαστούν ένα μήνα για να το προσαρμόσουν ειδικά στον κάθε ασθενή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου