Το συγκεκριμένο άρθρο θα προκαλέσει αναστάτωση στο γυναικείο κοινό...το οποίο κατά πάσα πιθανότητα και που θα το διαβάσει θα συνεχίσει να ακολουθεί τις...λατρεμένες τος συνήθειες! Εμείς βέβαια...οφείλουμε να σας το παρουσιάσουμε!
Οι ευρύχωρες τσάντες με... ταυτότητα, τα ψηλά τακούνια που προσδίδουν θηλυκότητα, τα αποκαλυπτικά ρούχα αλλά και τα ελκυστικά εσώρουχα πρωταγωνιστούν στη γκαρνταρόμπα των γυναικών. Οι γιατροί ωστόσο υπογραμμίζουν πως οι γυναίκες πέφτουν συχνά θύματα της μόδας, αφού πολλές φορές κατ΄ αυτό τον τρόπο καταδικάζουν το σώμα τους στον πόνο!
Απόδειξη; Οι πόνοι στη πλάτη και στη μέση δεν οφείλονται μόνον στην καθιστική ζωή που επιβάλλει η πολύωρη εργασία στο γραφείο. Ο αυχένας και οι ώμοι είναι τα συνήθη θύματα του απόλυτου φετίχ των γυναικών: της τσάντας.
«Η μόδα επιτάσσει μεγάλες τσάντες και συνεπώς βαριές. Για να αντέξει όμως ο ώμος το βάρος, αναγκάζεται να γείρει, με αποτέλεσμα να καταπονείται η σπονδυλική στήλη. Έτσι εξηγούνται και οι έντονες ενοχλήσεις στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο ορθοπεδικός κ. Γιώργος Κατσιφαράκης.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι
Παρ΄ όλα αυτά, η τσάντα δεν είναι ο μοναδικός ένοχος, αφού τα... μικροσκοπικά ρούχα που αφήνουν ακάλυπτη την κοιλιά, την πλάτη και τα πόδια μέσα στο καταχείμωνο επίσης βλάπτουν σοβαρά την υγεία.
«Το απλό κρυολόγημα είναι το λιγότερο που μπορεί να πάθει κανείς. Και αυτό γιατί αν κρυώσει η οσφυϊκή μοίρα, δηλαδή η μέση, τότε μπορεί να προκληθεί μυϊκός σπασμός, νευραλγία και να εκδηλωθεί με πόνο ή ακόμη χειρότερα με μπλοκάρισμα της σπονδυλικής στήλης. Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν μπορείς να κινηθείς, παρά μόνον να αναπνέεις και να πονάς», προσθέτει ο κ. Κατσιφαράκης. Σημειώνεται πως οι κοιλόπονοι και οι διαταραχές στην περίοδο είναι επίσης μερικές από τις πιθανές συνέπειες.
Λεπτά και ελαστικά: αυτό επιτάσσει η μόδα, αφού οι σχεδιαστές μικραίνουν και στενεύουν χρόνο με τον χρόνο το μέγεθος των εσωρούχων για να μη διαγράφονται μέσα από τα στενά ρούχα. Παρ΄ όλα αυτά οι γυναικολόγοι προειδοποιούν πως τα συνθετικά στρινγκ κρύβουν πιθανότητες μόλυνσης με συχνότερη την κολπίτιδα.
Για να ολοκληρωθεί όμως μια σικ εμφάνιση, οι ενδυματολόγοι επιμένουν πως η σωστή επιλογή παπουτσιού είναι το «Α» και το «Ω». Και βέβαια, το ψηλό τακούνι παραμένει διαχρονικά η... βασίλισσα της κομψότητας, αν και βασανίζει τα πόδια.
«Μια παραμόρφωση του πέλματος που επιβαρύνει ιδιαίτερα την περιοχή στο κάτω μέρος της πατούσας, πίσω από τα δάχτυλα, έχει ως αποτέλεσμα έντονο πόνο και αυτό οφείλεται στα ψηλά τακούνια. Οι κάλοι, ακόμη και η οστεοαρθρίτιδα, είναι επίσης παθήσεις που προκαλούνται από τις γόβες, εξαιτίας της συνεχόμενης τριβής και πίεσης αντίστοιχα», λέει ο κ. Λευτέρης Βογιατζόγλου, ειδικός ποδολόγος.
«Η κατ΄ εξακολούθηση χρήση ψηλών τακουνιών θέτει το πέλμα σε τέτοια στάση, ώστε η έκταση της ποδοκνημικής άρθρωσης - του αστραγάλου δηλαδή- είναι πολύ μικρότερη από ό,τι θα έπρεπε, διαφορετικά το πόδι δεν θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με το έδαφος.
Η μικρότερη όμως αυτή έκταση έχει αποτέλεσμα να μικρύνει και ο αχίλλειος τένοντας. Γι΄ αυτό και οι γυναίκες δεν μπορούν να βαδίσουν με υπόδημα χωρίς τακούνι», προσθέτει ο κ. Βογιατζόγλου.
Οι παγίδες στη λεύκανση των δοντιών
Το λαμπερό χαμόγελο είναι το διαβατήριο για την απόλυτη ομορφιά: αυτή η άποψη φαίνεται πως έχει καθιερωθεί για τα καλά, γεγονός που αποδεικνύεται από τον αυξανόμενο αριθμό αυτών που ζητούν από τον οδοντίατρό τους λεύκανση. Το λευκό χρώμα όμως δεν είναι πάντα τόσο αθώο όσο φαίνεται.
«Η απάντηση που δίνω στους ασθενείς μου, όταν με ρωτάνε για το πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να κάνουν λεύκανση, απαντώ ποτέ. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά τη λεύκανση περιέχουν οξύ και οξείδια και συνεπώς η επανάληψη της θεραπείας αποδομεί την αδαμαντίνη. Όταν γίνεται η ζημιά, τότε εμφανίζεται πόνος. Όσοι βέβαια έχουν σκληρή αδαμαντίνη δεν θα υποστούν τις συνέπειες αυτές. Η συνηθέστερη παγίδα όμως είναι ότι όσοι κάνουν λεύκανση μια φορά την επαναλαμβάνουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να διατηρήσουν την αστραφτερή εμφάνισή τους», υπογραμμίζει ο οδοντίατρος κ. Δημήτρης Χαλαζωνίτης.
Γι΄ αυτό και η συμβουλή που δίνει είναι να προτιμούν οι πολίτες τις πιο ήπιες μεθόδους λεύκανσης αφού πρώτα ενημερωθούν από τον οδοντίατρό τους.
Πηγή: gooo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου