Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η σφυρίχτρα είχε τη δική της ιστορία!!!

Παρακολουθείτε ένα αγώνα ποδοσφαίρου (ή μπάσκετ, ράγκμπυ, κ.ά.). Ξάφνου, γίνεται ένα φάουλ. Και ο διαιτητής βγάζει από την τσέπη του ένα κάτασπρο… λινό μαντιλάκι, και κουνώντας το πάνω κάτω υποδεικνύει την παράβαση! Δε θα σας φαινόταν σα να βλέπετε ένα άθλημα… από άλλο πλανήτη;

Η ιστορία του ποδοσφαίρου όμως λίγο μετά τη γέννησή του είναι… γεμάτη από τέτοιες εικόνες! Κι αυτό, διότι τότε ακόμα δεν χρησιμοποιούνταν ένα πολύ μικρό, μα τόσο σημαντικό εργαλείο: η… σφυρίχτρα του διαιτητή!!! Και οι άρχοντες του αγώνα έκαναν χρήση μαντιλιών (ή μακριών ραβδιών) όταν ήθελαν να υποδείξουν κάτι.

Χωρίς τη σφυρίχτρα, φράσεις όπως «τι σφυράς ρεεεεε;» που ακούγονται σ’ όλες τις γλώσσες και σ’ όλα τα γήπεδα του κόσμου δε θα υπήρχαν σήμερα! Σε ποιον χρωστάμε όμως την δημιουργία του αντικειμένου-φετίχ των διαιτητών;

Ο κατασκευαστής εργαλείων από το Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, Τζόζεφ Χάντσον, είναι ο άνθρωπος που εφηύρε τη σφυρίχτρα. Στα τέλη του 19ου αιώνα, είχε κιόλας ιδρύσει την Joseph Hudson & Co, που κατασκεύαζε σφυρίχτρες (και σήμερα είναι ημεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σφυρίχτρας παγκοσμίως!). 

Ο Χάντσον είχε απαντήσει σε μια αγγελία της Αστυνομίας του Μπέρμιγχαμ, η οποία ζητούσε από κάποιον να κατασκευάσει ένα πιο ηχηρό εργαλείο από τιςκουδουνίστρες (!) που ως τότε χρησιμοποιούνταν! Χάρη στην εφεύρεσή του, που και δυνατό ήχο παρήγε και άφηνε τα χέρια των αστυνομικών ελεύθερα, κέρδισε τοσυμβόλαιο και μαζί τη φήμη, το 1883.

Εκείνη η σφυρίχτρα, βέβαια, είχε μακρόστενο σχήμα (αριστερά στη φωτό), και ο Χάντσον την είχε μπνευστεί όταν, ενώ έπαιζε βιολί, εκείνο του έπεσε στο πάτωμα παράγοντας ένα οξύ, διαπεραστικό ήχο. 
Ένα χρόνο αργότερα, παραλλάσσοντας λίγο το πρώτο μοντέλο, ο Χάντσον παρουσίασε τον τύπο σφυρίχτρας που όλοι ξέρουμε σήμερα και που χρησιμοποιείται από διαιτητές, τροχονόμους, γυμναστές, κ.ά.: αυτόν με το... «στραγάλι» μέσα, ντε (δεξιά στη φωτό)! Η ονομασία αυτού του μοντέλου ήταν Acme Thunderer. 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ουρλιάξετε προς κάποιον διαιτητή, «γιατί το σφύριξες αυτό;» θυμηθείτε ότι, αν δεν υπήρχε ο Τζόζεφ Χάντσον και η εφευρετικότητά του, σήμερα μάλλον θα φωνάζατε «Γιατί κούνησες το μαντίλι σου τώρα;»!!! Ποιο είναικαλύτερο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου