Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Οι τροφές που θα σας φτιάξουν το... κέφι!

Μην σας ακούγεται παράξενο. Υπάρχουν πράγματι τροφές που μπορούν να σας φτιάξουν τη διάθεση και μάλλον δεν υπάρχει καλύτερη χρονική περίοδος να τις δοκιμάσετε.
Μπορεί η αληθινή ευτυχία να κρύβεται πίσω από την υγεία και την αγάπη, αλλά και η διατροφή μπορεί να παίξει ένα μεγάλο ρόλο σε αυτή, αφού υπάρχουν τροφές που αυξάνουν την έκκριση ορμονών που μας προκαλούν ευχαρίστηση. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, η σύγχρονη διατροφή με πρωταγωνιστή το γρήγορο φαγητό και τα κορεσμένα λιπαρά, μάλλον δρα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σκεφτείτε, όμως, ότι είστε μόλις μερικά (κατάλληλα) γεύματα μακριά από την καλή διάθεση και ότι μπορείτε να την αποκτήσετε και να τη διατηρήσετε προσθέτοντας συγκεκριμένες τροφές στα γεύματά σας. Και μην ξεχνάτε: όσο καλύτερες διατροφικές επιλογές κάνετε, τόσο περισσότερο ευεργετείτε τον εγκέφαλό σας, στον οποίο υπάρχει και το «κέντρο ευχαρίστησης». Ποιες είναι, όμως, οι τροφές που θα σας κάνουν να χαμογελάτε;

Μέλι: «γλυκαίνει» ακόμη και τη διάθεση
Όποτε θέλετε να φάτε κάτι γλυκό, θυμηθείτε ότι η ζάχαρη απελευθερώνει βλαβερές ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, οι οποίες σχετίζονται με ασθένειες –ακόμη και καρκίνο. Το μέλι, από την άλλη, παρ’ όλο που είναι εξίσου γλυκό, περιέχει ωφέλιμα συστατικά όπως κουερσετίνη και καιμπφερόλη, τα οποία ουσιαστικά καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν τις φλεγμονές και κρατούν υγιή τον εγκέφαλό μας, βοηθώντας μας να αποφύγουμε την κατάθλιψη που προέρχεται από χρόνιες φλεγμονές.

Μωβ πατάτες: προτιμήστε τες με τη φλούδα
Μπορεί να δυσκολευόσασταν να τις βρείτε, πλέον όμως υπάρχει καλλιέργεια και στην Ελλάδα και μελλοντικά η πρόσβασή σας σε αυτές θα είναι πιο εύκολη. Το χρώμα τους οφείλεται στις ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που προσφέρουν νευρο-προστατευτικά οφέλη ενισχύοντας τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και μειώνοντας τις φλεγμονές που επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Όταν τις καταναλώνετε, φροντίστε να τρώτε και τη φλούδα τους, η οποία είναι πλούσια σε ιώδιο, σημαντικό για το θυρεοειδή, άρα και για τη διάθεσή μας και επιλέξτε τις βιολογικές, καθώς οι υπόλοιπες μπορεί να έχουν απορροφήσει διάφορα χημικά στη φλούδα τους.


Ντομάτες: για ευτυχία στο… κόκκινο
Όλες οι ντομάτες αποτελούν εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, ενός λιποδιαλυτού φυτοχημικού που βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου, σταματώντας τη δημιουργία προ-φλεμονοδών ουσιών που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Λόγω του ότι το λυκοπένιο υπάρχει στη φλούδα της ντομάτας, φροντίστε να μην την ξεφλουδίζετε κι αν θέλετε να αυξήσετε το ποσοστό λυκοπενίου που θα απορροφήσει το σώμα σας, προσθέστε της λίγο ελαιόλαδο. Μην ξεχνάτε και πάλι, ότι οι βιολογικές ντομάτες θα έχουν φλούδα απαλλαγμένη από χημικά και υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου, έτσι ώστε να τις προτιμήσετε.

Σέσκουλο: πράσινος σύμμαχος… χαράς
Το πράσινο φυλλώδες αυτό λαχανικό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τις βιοχημικές αντιδράσεις του εγκεφάλου που αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικές από τις πρώιμες μελέτες για το μαγνήσιο έδειξαν ότι μπορεί να σχετιστεί με την κατάθλιψη, συνεπώς μια διατροφή χαμηλή σε αυτό μπορεί να μας στερήσει το… χαμόγελό μας.


Μύδια: εξισορροπούν τη διάθεση
Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει, ήρθε η ώρα κι αν σας άρεσαν πάντα, είναι η στιγμή να αυξήσετε την κατανάλωσή τους. Ο λόγος για τα μύδια, τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12, στην οποία αρκετοί άνθρωποι έχουν έλλειψη. Όταν, όμως, η βιταμίνη αυτή βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, διατηρεί το στρώμα μυελίνης που καλύπτει τα εγκεφαλικά κύτταρα και βοηθά τον εγκέφαλο να παραμένει γερός και υγιής όσο μεγαλώνουμε. Ακόμη, τα μύδια περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως σελήνιο, ψευδάργυρο, ιώδιο, σημαντικά για τη ρύθμιση του θυρεοειδούς, ο οποίος ελέγχει κατά πολύ τη διάθεσή μας.

Σπαράγγια: προκαλούν… χαμόγελα
Το λαχανικό αυτό είναι μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές τρυπτοφάνης, μιας ουσίας η οποία αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία σεροτονίνης, ενός από τους βασικούς νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση. Εκτός της τρυπτοφάνης, όμως, τα σπαράγγια περιέχουν και υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, βιταμίνης σημαντικής για την καλή μας διάθεση – σύμφωνα με έρευνες, το 50% όσων πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, το οποίο όπως και η τρυπτοφάνη, είναι απαραίτητο για τη δημιουργία νευροδιαβιβαστών. Αν μάλιστα σκοπεύετε να… πιείτε λίγο παραπάνω, τα ένζυμα στα σπαράγγια θα βοηθήσουν στη διάσπαση του αλκοόλ στον οργανισμό σας, αποτρέποντας τα άβολα συμπτώματα του hangover και διατηρώντας την… καλή σας διάθεση και την επόμενη μέρα, χωρίς πονοκεφάλους και ναυτίες.


Γιαούρτι: σας κάνει χαρούμενους και υγιείς
Το γαλακτοκομικό αυτό περιέχει περισσότερο ασβέστιο απ’ όσο το γάλα και εκτός του ότι το ασβέστιο μας χαρίζει δυνατά οστά, όταν βρίσκεται στα σωστά επίπεδα στον οργανισμό μας, δίνει σήμα για την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Από την άλλη, τα μη φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου μπορούν να προκαλέσουν άγχος, ευερεθιστότητα, κακή μνήμη και αργή σκέψη. Πέραν του ασβεστίου, το «ζωντανό» γιαούρτι περιέχει και προβιοτικά τα οποία βοηθούν στην πέψη και την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, ενώ μπορούν ακόμη και να καταπολεμήσουν το κρύωμα. Αν αισθάνεστε συχνά νευρικοί χωρίς ιδιαίτερο λόγο, δοκιμάστε λίγο βιολογικό γιαούρτι, το οποίο περιέχει περισσότερα καλά λιπαρά που μειώνουν τις επιδράσεις του στρες στον εγκέφαλό μας.

Μαύρη σοκολάτα: μια σοκολάτα που είναι με το μέρος μας
Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί η σοκολάτα μας κάνει να αισθανόμαστε τόσο όμορφα; Ο λόγος -εκτός από τη γλυκιά της γεύση – είναι ότι μας δημιουργεί άμεση αύξηση στη συγκέντρωση και τη διάθεσή μας, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μας βοηθάει να αισθανόμαστε περισσότερη ενέργεια και ζωντάνια. Πείτε «όχι» στην πολύ γλυκιά σοκολάτα γάλακτος και προτιμήστε τη μαύρη, με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο, αφού σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychopharmacology, ακόμη και ελάχιστα γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας.

http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου