Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Στυτική δυσλειτουργία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Στυτική δυσλειτουργία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών που εμφανίζει προβλήματα στύσης βρίσκεται σε ηλικία άνω των 60, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 40% των ανδρών μεταξύ 40-50, εξομολογείτε ότι δεν μπορεί να ολοκληρώσει την σεξουαλική πράξη. 

Εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς, ακόμα κι όταν αντιληφθούν την ύπαρξη του προβλήματος, δεν καταφεύγουν σε ιατρικές λύσεις. Ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί από την εμφάνιση του προβλήματος μέχρι την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό, είναι 2 χρόνια. Αναλυτικά, μόνο το 5% των ανδρών που αντιμετωπίζει πρόβλημα ζητά ιατρική βοήθεια παρότι το 95% των περιπτώσεων μπορεί να θεραπευτεί. 

Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας 

Τα αίτια της νόσου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα οργανικά και τα ψυχογενή. 

Η βασικότερη αιτία των οργανικών παραγόντων είναι τα καρδιοαγγειακά προβλήματα. Τα αγγεία του σώματος δεν λειτουργούν σωστά ώστε να κρατήσουν το αίμα στους ιστούς για ικανοποιητική στύση. Το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και οι υψηλές τιμές χοληστερίνης είναι μερικοί από του παράγοντες που επηρεάζουν την αγγειακή λειτουργία. 

Επίσης νευρολογικές παθήσεις όπως κακώσεις του νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας, ή ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή της λεκάνης, είναι μερικά από τα νευρολογικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας. 

Μία άλλη οργανική αιτία μπορεί να είναι τα ορμονικά προβλήματα. Συνήθως προκαλούνται προβλήματα στύσης από την έλλειψη ανδρικών ορμονών και την χρήση και κατάχρηση φαρμακευτικών ορμονών. Φάρμακα για την υπέρταση, τις καρδιοπάθειες καθώς και ψυχοφάρμακα επηρεάζουν κατά πολύ την στυτική λειτουργία. 

Τα κυριότερα ψυχογενή αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η κατάθλιψή και το άγχος της απόδοσης. Η σχέση του ζευγαριού και η οικειότητα ανάμεσα στους ερωτικούς συντρόφους είναι οι συνηθέστεροι λόγοι που εμφανίζεται το άγχος απόδοσης. Φυσικά, όλες οι μορφές άγχους μπορούν να επηρεάσουν την στύση και τις σεξουαλικές επιδόσεις. 

Διαθέσιμες θεραπείες 
Μία από τις προτεινόμενες ιατρικές θεραπείες είναι τα χάπια που κυκλοφορούν για την στυτική δυσλειτουργία. Λειτουργούν αναστέλλοντας ένα ένζυμο στα σηραγγώδη σώματα του πέους, διευκολύνοντας έτσι τη στύση. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την δράση των χαπιών είναι το σεξουαλικό ερέθισμα και η σεξουαλική επιθυμία. 

Μόνιμα οργανικά προβλήματα μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν και χειρουργικά. Συνηθέστερες επεμβάσεις είναι η πεϊκή πρόθεση και η αγγειοχειρουργική . Πεϊκή πρόθεση είναι η ριζική λύση του προβλήματος γι’ αυτούς που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα με ενδοπεϊκά ενθέματα. Δεν είναι ορατά και δίνουν την ικανότητα στύσης και εκσπερμάτωσης. 

Βέβαια και η σύντροφος μπορεί ν’ αποδειχθεί «θεραπευτική» ακλουθώντας μυστικές συνταγές, που δεν είναι καθόλου κακό να της ζητήσεις. Αν λοιπόν έχεις οικειότητα με την σύντροφό σου απλά ζήτησέ της: 

-Να σ’ ενθαρρύνει και ν’ αναγνωρίζει την ανάγκη σου για σεξουαλική επαφή και ικανοποίηση. 

-Να σου δείχνει ότι δεν τελείωσες σαν άνδρας απλά με το σεξουαλικό της κάλεσμα. 

-Να μην νιώθει ότι δεν την ποθείς επειδή αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα. Εξήγησέ της ότι αυτό θα σε αγχώσει ακόμη περισσότερο. 

-Να μην σου κόβει τα φτερά ότι έχεις ερωτική διάθεση. 


πηγη : men24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου