Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ο "Τελικός του Άσπρου Αλόγου"

365_white-horse-final
Το Κύπελλο Αγγλίας έχει τη δική του υπεραιωνόβια ιστορία. Την οποία σημάδεψαν χιλιάδες παίκτες, προπονητές, αλλά και ο… «Μπίλλυ»!!! Ποιος ήταν αυτός; Ένα… άσπρο άλογο!!! 

Όχι, δεν έπαιξε… μπάλα σε κάποια ομάδα το συμπαθές τετράποδο! Ο ρόλος του στο γήπεδο ήταν εντελώς διαφορετικός, όσο και ιδιαίτερος. Το ίδιο και η ιστορία του, που ακόμη και σήμερα κανείς δεν έχει ξεχάσει στην Αγγλία! 

Στις 28 Απριλίου 1923, το (νεόδμητο τότε) Γουέμπλεϋ φιλοξένησε τον πρώτο αγώνα της ιστορίας του, που δεν ήταν άλλος από τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας εκείνης της χρονιάς, ανάμεσα στη Μπόλτον και τη Γουέστ Χαμ. 

Το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού για την αναμέτρηση ήταν τεράστιο. Η χωρητικότητα του σταδίου ανερχόταν στις 127.000, όμως εκείνο το απόγευμα βρέθηκαν πάνω από… 300.000 άνθρωποι στο Γουέμπλεϋ!!! Μια αληθινή κοσμοπλημμύρα, με τους φιλάθλους να στριμώχνονται γύρω απ’ τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, με κάποιους απ’ αυτούς μάλιστα να έχουν μπει στον αγωνιστικό χώρο.Έτσι, όμως, ποδόσφαιρο δε μπορούσε να παιχτεί. 

Τότε, ανέλαβε δράση ο έφιππος αστυνομικός Τζωρτζ Σκόρι. Αυτός και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του καβάλα στ’ άλογά τους ανέλαβαν να απομακρύνουν τον κόσμο απ’ τον αγωνιστικό χώρο ώστε να διεξαχθεί ο αγώνας. Και, ναι, καλά μαντέψατε: το άλογο του Σκόρι, ήταν ο «Μπίλλυ»!!! Που, καθοδηγούμενος από το αφεντικό του, έφεραν μαζί σε πέρας την αποστολή τους με επιτυχία (φωτό)!!!

Αν δεν τα ‘χαν καταφέρει, άλλωστε, ίσως να μη βλέπαμε ποτέ τη Μπόλτον να κερδίζει με2-0 (Τζακ 2’, Σμιθ 53’) και να κατακτά το βαρύτιμο έπαθλο, όπως έγινε τελικά!!! Λόγω της επέμβασης του Σκόρι και του «Μπίλλυ», ο τελικός εκείνος έμεινε γνωστός με την ονομασία «Ο Τελικός του Άσπρου Αλόγου»!

Και, όταν χτίστηκε το νέο Γουέμπλεϋ στη θέση του παλιού γηπέδου (2007), μια από τιςπεζογέφυρες που διασχίζουν το σιδηροδρομικό σταθμό δίπλα στο στάδιο ονομάστηκε «Γέφυρα του Άσπρου Αλόγου». Για να θυμίζει σε όλους την ιστορία του Τζωρτζ Σκόρι και του ηρωικού «Μπίλλυ»!!! 






πηγη : balleto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου