Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 51ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ένας από τους μεγαλύτερους θεσμούς της πόλης μας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σβήνει φέτος τα 51α του κεράκια!Από τις 3 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2010, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, αλλά και στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, το Φεστιβάλ υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Εϊπίδη, προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή! Σας παρουσιάζουμε τα highlights του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται το Διεθνές Διαγωνιστικό, οι Ειδικές Προβολές, οι ταινίες Έναρξης και Λήξης, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, καθώς και οι Ημέρες Ανεξαρτησίας, οι Ματιές στα Βαλκάνια και το Experimental Forum.
Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη. Με πνεύμα διερεύνησης και βασικό προσανατολισμό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δημιουργών, στο προσκήνιο του τμήματος τοποθετούνται σκηνοθέτες που εκφράζονται με πρωτοτυπία και τόλμη, πειραματίζονται με την κινηματογραφική γλώσσα και, εν τέλει, αρθρώνουν τις πιο πρωτοποριακές φωνές της σύγχρονης πραγματικότητας στην Έβδομη Τέχνη.
Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 16 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία που θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, συμμετέχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας του βραβείου κοινού Fischer. Σημειώνουμε, επίσης, πως οι 2 από τις 16 ταινίες του Διαγωνιστικού είναι ελληνικής παραγωγής.
Η τελετή έναρξης του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010 στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας 127 ώρες / 127 hours του Ντάνι Μπόιλ. Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010 στο Ολύμπιον, με την ταινία Μαύρος κύκνος / Black swan του Ντάρεν Αρονόφσκι.
ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 127 ώρες / 127 hours του Ντάνι Μπόιλ
Πριν από επτά χρόνια, κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του σε ένα φαράγγι στη Γιούτα, ο νεαρός αναρριχητής Άρον Ράλστον παγιδεύτηκε σχεδόν θανάσιμα ανάμεσα σε μια σχισμή βράχου, ωστόσο κατόρθωσε με σθένος να επιβιώσει και να διασωθεί. Η ηρωική ιστορία του έγινε πρώτης τάξης υλικό στα χέρια του Ντάνι Μπόιλ, ο οποίος στην ταινία 127 ώρες –όσο δηλαδή διήρκεσε η περιπέτεια του νεαρού- συνθέτει μια υπαρξιακή ιστορία με αριστοτεχνικά δομημένο κρεσέντο, ένα κλειστοφοβικό αλλά και αισιόδοξο one-man show, όπου η ανθρώπινη θέληση θριαμβεύει. Τον ρόλο του Ράλστον ερμηνεύει μοναδικά ο Τζέιμς Φράνκο.
ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ: Μαύρος κύκνος / Black swan του Ντάρεν Αρονόφσκι.
Η Νίνα, μια τελειομανής μπαλαρίνα ενός νεοϋορκέζικου θιάσου, βρίσκεται στα πρόθυρα τόσο του θριάμβου -καθώς ετοιμάζεται να ενσαρκώσει τον ρόλο της ζωής της στη «Λίμνη των κύκνων»-, όσο και της κατάρρευσης, αφού η δοκιμασία αυτή θα την εξωθήσει στα άκρα. Η πολυσυζητημένη ταινία Μαύρος κύκνος του Ντάρεν Αρονόφσκι είναι ίσως το πιο σοφιστικέ έργο του, ένα σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ με έντονο άρωμα γυναίκας, αισθησιασμό και τολμηρές σκηνές που έχουν προκαλέσει αίσθηση. Τον κεντρικό ρόλο υποδύεται η Νάταλι Πόρτμαν, ενώ την πλαισιώνουν ιδανικά οι Βενσάν Κασέλ, Γουινόνα Ράιντερ και Μίλα Κούνις, η οποία μάλιστα απέσπασε το βραβείο καλύτερης νέας ηθοποιού στο φεστιβάλ Βενετίας.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2010
Το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί 23 ελληνικές ταινίες παραγωγής 2010 –τόσο σε φιλμ όσο και σε ψηφιακό φορμά-, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και οι δύο ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης. Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer. Επίσης, θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας.
Ανοιχτή συζήτηση - Το Ελληνικό Σινεμά ξεπερνά τα σύνορα
Τρίτη 7/12 (Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, 11.00)
Σε μια κομβική χρονική περίοδο για τον ελληνικό κινηματογράφο και με αφορμή τις συνεχείς σημαντικές επιτυχίες των ελλήνων κινηματογραφιστών σε διεθνές επίπεδο τα τελευταία χρόνια, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει μια Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα «Το Ελληνικό Σινεμά ξεπερνά τα σύνορα». Με κεντρικούς ομιλητές τους νέους δημιουργούς, οι οποίοι με τις ταινίες τους κατάφεραν να στρέψουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας στην σύγχρονη ελληνική παραγωγή, θα πραγματοποιηθεί μια συζήτηση - προσπάθεια προσέγγισης της σύγχρονης κινηματογραφικής πραγματικότητας, των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νέοι έλληνες κινηματογραφιστές, της εμπειρίας που έχουν αποκομίσει με την συμμετοχή τους σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, αλλά και των νέων προοπτικών και προκλήσεων που ανοίγονται για τον ελληνικό κινηματογράφο τα επόμενα χρόνια. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι Αλέξης Αλεξίου, Κων/νος Γιάνναρης, Βαρδής Μαρινάκης, Άρης Μπαφαλούκας, Σύλλας Τζουμέρκας, Αθηνά-Ραχήλ Τσαγκάρη.
Τιμητικές εκδηλώσεις:
Γιάννης Δαλιανίδης (1923-2010)
Τετάρτη 8 /12 (Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, 17:30)
Το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά την μνήμη του σημαντικού έλληνα δημιουργού Γιάννη Δαλιανίδη, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Ένας από τους παραγωγικότερους και πιο επιτυχημένους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς και πιστός φίλος του Φεστιβάλ, ο Γιάννης Δαλιανίδης συνέχιζε να παρακολουθεί και να στηρίζει τον θεσμό με ενθουσιασμό μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΕΡΤ,
Ο έρωτας των πρώτων πλάνων – Γιάννης Δαλιανίδης, σε σκηνοθεσία Πάνου Κατέρη.
Γιώργος Τζιώτζιος (1954-2010)
Πέμπτη 9/12 (Αίθουσα Παύλος Ζάννας, 18:30)
Σε οποιαδήποτε θέση του ελληνικού κινηματογράφου κι αν βρέθηκε, ο Γιώργος Τζιώτζιος υπερασπίστηκε πάντα το σινεμά «στο ύψος του ανθρώπου», ανέδειξε την κριτική ως μια σινεφίλ περιπέτεια της γραφής, γνώρισε στο ελληνικό κοινό σημαντικούς έλληνες και ξένους δημιουργούς. Το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον αποχαιρετά, και τιμά τη μνήμη και την πολυσχιδή προσφορά του, πραγματοποιώντας μια συμβολική τιμητική εκδήλωση, με κεντρικούς ομιλητές τρεις στενούς φίλους και συνοδοιπόρους του: τον Χρήστο Μήτση, τον Ζήνο Παναγιωτίδη και τον Αλέξανδρο Μουμτζή.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΟΥΣΑΝΕ ΜΠΙΕΡ
Το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα στη δανέζα δημιουργό Σουσάνε Μπίερ, παρουσιάζοντας τις σημαντικότερες στιγμές της φιλμογραφίας της, καθώς και την τελευταία της ταινία με τίτλο In a better world (2010), που αποτελεί και την επίσημη συμμετοχή της Δανίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Απ’ τις σημαντικότερες κινηματογραφικές φωνές της Δανίας, η Σουσάνε Μπίερ συνδέθηκε στενά με το Δόγμα ’95, ακολουθώντας τους κανόνες του. Ωστόσο στην μετέπειτα πορεία της, διαφοροποιήθηκε, πλάθοντας ένα προσωπικό ύφος, που ενσωματώνει επιλεκτικά στους κώδικές του στοιχεία του περίφημου Μανιφέστου, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Η οξυδέρκεια και η ευαισθησία, χαρακτηριστικά στοιχεία με τα οποία προσεγγίζει τα θέματά της, μετουσιώθηκαν απ’ τα πρώτα της βήματα, σε έναν κινηματογράφο αφηγηματικά άμεσο και διαυγή, που σφύζει από εσωτερική ένταση. Όχι τυχαία, το έργο της Σουσάνε Μπίερ έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα ευρωπαϊκά σύνορα, κατακτώντας μια διακριτή θέση στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΟΧΑΜΕΤ ΑΛ-ΝΤΑΡΑΤΖΙ
Στο 51ο φεστιβάλ θα προβληθούν οι πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες του ιρακινού δημιουργού Μοχάμετ Αλ–Νταράτζι, κι ανάμεσά τους, το Son of Babylon (βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας και βραβείο Ειρήνης στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2010, Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς 2010). Ο 32χρονος κινηματογραφιστής, ο οποίος γεννήθηκε στη Βαγδάτη και βρήκε καταφύγιο στην Ευρώπη προκειμένου να αποφύγει τις διώξεις του καθεστώτος Σαντάμ, απέσπασε στο πρόσφατο φεστιβάλ του Άμπου Ντάμπι το βραβείο του Σκηνοθέτη της Χρονιάς από τη Μέση Ανατολή, που απένειμε το περιοδικό Variety. Το αφιέρωμα εγκαινιάζει τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τα Φεστιβάλ του Άμπου Ντάμπι και της Ντόχα, δίνοντας την ευκαιρία στον ελληνικό κινηματογράφο να προβληθεί και να διεκδικήσει μια θέση στην αραβική αγορά. Στόχος της διοργάνωσης, να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη πύλη πολιτισμού των ανερχόμενων δημιουργών από τις αραβικές χώρες, αλλά και ένα πεδίο ζύμωσης μεταξύ ευρωπαϊκού και αραβικού σινεμά.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΝΤΟΡΟΤΑ ΚΕΤΖΙΕΖΑΦΣΚΑ
Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη και με βαθιά ουμανιστική ματιά, με ανεξάρτητο ταμπεραμέντο και σχολαστική προσοχή στην κινηματογραφική φόρμα, η Ντορότα Κετζιεζάφσκα αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές εκπροσώπους του νέου πολωνικού σινεμά. Στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβληθούν έξι ταινίες της πολυβραβευμένης πολωνής δημιουργού, η οποία τολμά να εξερευνά μέσα από ποιητική φιλμική γλώσσα τις πιο αθέατες πλευρές της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Οι ήρωές της - εθνικές μειονότητες, εγκαταλελειμμένα παιδιά, μητέρες και ηλικιωμένες γυναίκες, όλες μοναχικές υπάρξεις χωρίς ρίζες και χωρίς αγάπη - περιπλανιούνται στο περιθώριο της ζωής και η κάμερα της δημιουργού «ανακρίνει» την βαθύτερη αλήθεια τους, σκιαγραφώντας ολοζώντανο το πορτρέτο του καθενός και διαμηνύοντας κρίσιμα κοινωνικά νοήματα.
SPOTLIGHT ΒΕΡΝΕΡ ΣΡΕΤΕΡ
Τρεις ταινίες του ανατρεπτικού Βέρνερ Σρέτερ / Werner Schroeter εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του 51ου Φεστιβάλ. Ο γερμανός δημιουργός, από τους κορυφαίους εκπροσώπους του νέου γερμανικού κινηματογράφου
-σύγχρονος των Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Βέρνερ Χέρτζογκ και Βιμ Βέντερς-, έζησε και δημιούργησε στα όρια, διαμορφώνοντας με πειραματική διάθεση ένα προκλητικό, underground, προσωπικό κινηματογραφικό όραμα, που έμελλε να τον κατατάξει ανάμεσα στις εκκεντρικές ιδιοφυίες της Έβδομης Τέχνης. Δυο μήνες πριν από το θάνατό του, τον περασμένο Απρίλιο, τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Βερολίνου για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο.
ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης, αναβιώνει και επαναφέρει το πολύ επιτυχημένο παράλληλο τμήμα του θεσμού, «Νέοι Ορίζοντες» που διηύθυνε από το 1992 ως το 2005, με το νέο τίτλο «Ανοιχτοί Ορίζοντες». Το παράλληλο τμήμα που συνδέθηκε με τη διεθνοποίηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και προσκάλεσε τους σινεφίλ στα ενδότερα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής, ανανεώνεται και επιστρέφει στη διοργάνωση, κάνοντας πρεμιέρα στο 51ο ΦΚΘ. Με διάθεση διαρκούς αυτοανανέωσης, η ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» συμπορεύεται με την τρέχουσα κινηματογραφική πραγματικότητα και ανακαλύπτει τάσεις και δημιουργούς που επανεφεύρουν την πρώτη ύλη του κινηματογράφου. Μέσα από ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό, οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» προτείνουν ταινίες με υφολογική ποικιλία, θεματική τόλμη και εκφραστικό πλούτο, που καθρεφτίζουν ένα ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας, όπως είναι οι έφηβοι ή τα παιδιά, στοχάζονται πάνω στις σύγχρονες εκφάνσεις των αντιθέσεων και των ανισοτήτων, αναδημιουργούν τα θεμελιώδη στοιχεία της ανθρώπινης πραγματικότητας. Οι ταινίες των «Ανοιχτών Οριζόντων» διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer.
ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
Εκπρόσωποι του ανεξάρτητου κινηματογράφου από όλο τον κόσμο αποτελούν τους πρωταγωνιστές του τμήματος Ημέρες Ανεξαρτησίας, που φέτος εκτός από ένα πρόγραμμα με ταινίες πρόσφατης παραγωγής που έχουν κάνει αίσθηση παγκοσμίως, την ενότητα Νέοι Αμερικανοί και μια ειδική προβολή, παρουσιάζει πλήρη ρετροσπεκτίβα στον Απίτσατπονγκ Βιρασετάκουν.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΠΙΤΣΑΤΠΟΝΓΚ ΒΙΡΑΣΕΤΑΚΟΥΝ
Στο 51ο Φεστιβάλ θα προβληθεί το σύνολο του έργου του Απίτσατπονγκ Βιρασετάκουν και φυσικά η τελευταία του ταινία, Uncle Boonmee who can recall his past lives, η οποία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κανών. Ο Απίτσατπονγκ Βιρασετάκουν έχει αναδειχθεί ως ο πιο καταξιωμένος ανεξάρτητος κινηματογραφιστής της Ταϊλάνδης, καθώς και ως ένας από τους πιο ιδιοσυγκρασιακούς εκπροσώπους του παγκόσμιου σινεμά. Η κινηματογραφική διαδρομή του, η οποία περιλαμβάνει έξι ταινίες μεγάλου μήκους και πάνω από είκοσι ταινίες μικρού μήκους, έχει αποσπάσει ποικίλες διακρίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου και μια θέση στους εφτά σημαντικότερους σκηνοθέτες της δεκαετίας, σύμφωνα με το «Sight and Sound».
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Το πολύμορφο κινηματογραφικό τοπίο της βαλκανικής χερσονήσου, διεκδικεί την προσοχή μας μέσα από το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, το οποίο για 17η χρονιά συγκεντρώνει σε ένα απρόβλεπτο πανόραμα, τις υπογραφές αναγνωρισμένων δημιουργών και πρωτοεμφανιζόμενων που διεκδικούν με το σπαθί τους μια θέση στο χάρτη της έβδομης Τέχνης. Το τμήμα παρουσιάζει τις σημαντικότερες βαλκανικές ταινίες της φετινής παραγωγής, αλλά και ένα αφιέρωμα – έκπληξη στη φημισμένη Σχολή Κινουμένων Σχεδίων του Ζάγκρεμπ. Οι ταινίες του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια» διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ
Το αφιέρωμα διατρέχει την ιστορία του περίφημου στούντιο, από το σχηματισμό και την καθιέρωσή του τη δεκαετία του ’50, μέχρι και σήμερα, μέσα από 5 προγράμματα που καταγράφουν χρονολογικά την εξέλιξη της σχολής, τις συνέργιες των δημιουργών, τη χρυσή εποχή των δεκαετιών του ’60 και του ’70, καθώς και τη σύγχρονη μετεξέλιξή του. Ξεχωριστά προβάλλεται το έργο του πολυβραβευμένου καρτουνίστα Μποριβόι Ντοβνίκοβιτς – Μπόρντο / Borivoj Dovnikovic - Bordo, του θρύλου της Σχολής του Ζάγκρεμπ, αλλά και παγκοσμίως κορυφαίου δημιουργού στο χώρο του animation.
EXPERIMENTAL FORUM
Για τρίτη χρονιά, το Experimental Forum του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αναδεικνύει, να εξερευνά και να ανακαλύπτει την avant-garde πειραματική κινηματογραφική σκηνή του χτες, του σήμερα και του αύριο. Σπάνια έργα των σπουδαίων δημιουργών George Manupelli, Wilhelm Hein και Oleg Mavromati, ένα αφιέρωμα στον αναγνωρισμένο διευθυντή φωτογραφίας και οπερατέρ Martin Putz, η παρουσίαση αντιπροσωπευτικών ταινιών από τη πειραματική κινηματογραφική σκηνή της Αυστραλίας, η ενότητα με τίτλο Last year’s resolutions, αλλά και μια συμπληρωματική συνάντηση του συνεδρίου Kino Climates: Towards an Ecology in Film Exhibition, συνθέτουν μεταξύ άλλων το φετινό πρόγραμμα του Experimental Forum.
ΑΓΟΡΑ
Η Αγορά, που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 11 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο ξενοδοχείο «Electra Palace», αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και παράλληλα προσφέρει τον χώρο, καθώς και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα.
Ο κύκλος της Αγοράς του ΦΚΘ, περιλαμβάνει:
Το 8ο Βαλκανικό Ταμείο Ανάπτυξης Σεναρίων – Balkan Fund (4 – 6 Δεκεμβρίου 2010):
Στο 8ο Balkan Fund, το Ταμείο Ανάπτυξης Σεναρίων του ΦΚΘ, θα συμμετάσχουν 10 σχέδια σεναρίου από 7 χώρες, τα οποία θα διεκδικήσουν τα βραβεία του συγκεκριμένου τμήματος της Αγοράς, στο πλαίσιο τριήμερου εργαστηρίου που θα πραγματοποιηθεί στην 51η διοργάνωση. Κύριος στόχος του Balkan Fund είναι η ανάπτυξη σεναρίου και η χρηματοδότηση σε αυτή την πρώιμη και τόσο σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα φάση.
Το 6ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads ( 4 - 6 Δεκεμβρίου 2010):
Σημαντική ενότητα της Αγοράς, στο φετινό 6ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, με επικεφαλής την Marie-Pierre Macia, συμμετέχουν φέτος 15 κινηματογραφικά σχέδια, τα οποία αποτελούν είτε παραγωγές ή συμπαραγωγές μιας χώρας των Βαλκανίων ή της Μεσογείου, είτε παραγωγές των οποίων συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Τα επιλεγμένα σχέδια προέρχονται από τις εξής χώρες: Αρμενία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Παλαιστίνη, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Τουρκία.
Τα Works in Progress (5 Δεκεμβρίου 2010):
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το τμήμα της Αγοράς συνεχίζουν και επεκτείνουν το επιτυχημένο τμήμα Works in Progress. Φέτος, λοιπόν, εκτός από τις ταινίες που βρίσκονται σε στάδιο εξέλιξης και προέρχονται από βαλκανικές χώρες, στο τμήμα ενσωματώνονται και ταινίες σε ανάλογη δημιουργική φάση, οι οποίες αντλούν την καταγωγή τους από χώρες της Μεσογείου. Παράλληλα, στο πλαίσιο ανάπτυξης του Works in Progress, η εταιρεία Graal, από τις σημαντικότερες εταιρίες post-production στην Ελλάδα, καθώς και η Kodak Cinelabs Greece, θα βραβεύσουν μια από τις ταινίες του τμήματος με υπηρεσίες και υλικά αξίας έως και 70.000 ευρώ.
Το Salonica Studio / Four Corners 2010 (3 - 7 Δεκεμβρίου 2010):
Το 51o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίζει σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την επιτυχημένη εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Salonica Studio. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών από τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Το Salonica Studio αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Four Corners, το οποίο υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA.
Την ψηφιακή βιβλιοθήκη Film Market (4 - 11 Δεκεμβρίου 2010):
Η ψηφιακή βιβλιοθήκη προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Επίσης, παρουσιάζονται οι προηγούμενες ταινίες των συμμετεχόντων στο Balkan Fund και στο Crossroads, καθώς και μια επιλογή από ελληνικές ταινίες παραγωγής των δύο τελευταίων ετών.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εκτός από τις προβολές των ταινιών, οι παράλληλες εκδηλώσεις, τα masterclasses και οι ανοιχτές συζητήσεις πλαισιώνουν την 51η διοργάνωση προσδίδοντάς της μια ξεχωριστή «χροιά», ενώ παράλληλα διευρύνουν την δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών και απόψεων γύρω από την τέχνη του κινηματογράφου.
Εκθέσεις
Στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται μια σειρά πρωτοποριακών εκθέσεων, από τις οποίες δεν απουσιάζει η κινηματογραφική άποψη.
Η έκθεση του σκηνοθέτη και φωτογράφου Ισμαήλ Νετζμί «Φωτογραφίες από ταινίες που δεν έγιναν» / «Stills from unmade films», μια διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (διάρκεια: 4 – 12/12).
«Τόποι-PhotoBiennale-Sites», μια έκθεση-εγκατάσταση, σε συνεργασία του ΦΚΘ με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο χώρο του Μουσείου, στην Αποθήκη Α’ στο Λιμάνι, η οποία αποτελεί μια ανασκόπηση της PhotoBiennale 2010 / 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση, με θέμα «Τόπος» (διάρκεια: 16/11/2010-28/2/2011).
Η εγκατάσταση ντοκιμαντέρ του Vincent Dieutre με τίτλο «Σάκης: ένας τάφος», στη Γκαλερί του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α, διάρκεια: 5 - 15/12).
«BEYOND DRESS CODES: Σύγχρονοι Σχεδιαστές διαλέγονται με την Ελληνική Παραδοσιακή Φορεσιά», που πραγματοποιείται από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (4/12/2010–9/1/2011).
Η έκθεση συνδιοργανώνεται με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, σε επιμέλεια της ιστορικού μόδας Lydia Kamitsis.
Συναυλίες
Απρόβλεπτες μουσικές συναντήσεις και ζωντανές εμφανίσεις φιλοξενούνται στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εμπλουτίζοντας τις παράλληλες εκδηλώσεις της διοργάνωσης. Το κοινό του Φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στη σκηνή τους Your Hand In Mine (Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης), Seeland & Mueran Humanos (συναυλία του τμήματος Ημέρες Ανεξαρτησίας, Μύλος Club), Burger Project, My Excuse και Εύη Σιαμαντά & Sexteto (πάρτι λήξης).
Masterclasses
Στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν δύο masterclasses από δύο δημιουργούς οι οποίοι έχουν να επιδείξουν σπουδαίο έργο, έκαστος στο κινηματογραφικό είδος που υπηρετεί. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στη Σχολή Κινουμένων Σχεδίων του Ζάγκρεμπ του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια, ο θρύλος της Σχολής Μπόριβοϊ «Μπόρντο» Ντοβνίκοβιτς θα παραδώσει masterclass μιλώντας για τη φημισμένη Σχολή, το σύνολο του έργου του, καθώς και για το πώς έκανε την ταινία Καινούργια Περπατησιά. (Δευτέρα 6/12, Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, 11:00-13:00). Παράλληλα, με αφορμή τη ρετροσπεκτίβα που πραγματοποιεί το τμήμα Ημέρες Ανεξαρτησίας του Φεστιβάλ στον Απίτσατπονγκ Bιρασετάκουν, ο δημιουργός θα παρουσιάσει το πολύπλευρο έργο και την καλλιτεχνική του διαδρομή μέσα από αποσπάσματα των ταινιών του, αλλά και θα συνομιλήσει με το κοινό (Τετάρτη 8/12, Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, 11:00-14:00).
ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΘΟΝΗ
(6-12/12, Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, 9.00-13.00)
Στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Νεανική Οθόνη», το 51o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει τρεις κύκλους προβολών με γενικό τίτλο Short & Sweet III. Οι ταινίες απευθύνονται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δίνουν μια εικόνα της δημιουργίας και των εξελίξεων στον τομέα του γερμανικού κινουμένου σχεδίου το χρονικό διάστημα 2000 έως 2007, ενώ διαθέτουν σαφή καλλιτεχνικό χαρακτήρα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου